Kerstmarkt

De mooiste periode van het jaar is in zicht!
🎵 Santa Claus Is Coming to Town! 🎵

Geselecteerd voor jou

Gerelateerde thema's

Op welke kerstmarkt scoor jij dit jaar de cadeautjes voor onder de boom?

Elk jaar gebeurt er iets magisch rond half november. Elke stad in Europa transformeert plots in een betoverend winterwonderland. Een zee van duizenden kerstlichtjes spoelt over de steden en op elk groot plein dalen tientallen versierde kerstkraampjes neer. Een grote kerstboom met tientallen kleurrijke kerstballen, lichtjes en andere decoratie domineert de stad voor de komende weken. Jawel, de periode van de kerstmarkten is aangebroken!

Elk jaar trekken we met grote aantallen richting een kerstmarkt in de buurt. Bij aankomst dompel je je meteen onder in de kerstmagie en ga je op zoek naar de typische specialiteiten van die streek. Van gepofte kastanjes en witte chocolademelk tot een gefrituurde appel. Één voor één zijn ze heerlijk en maken ze het kerstplaatje compleet. De overheersende geur in elke kerststad is natuurlijk kaneel. Deze specerij wordt gebruikt om glühwein en kerstkoekjes te bereiden. Die laatste vind je trouwens in allerlei vormen en formaten. Hoe groter, hoe lekkerder! Tussen de kraampjes met zoete en hartige lekkernijen vind je ook chaletjes waar je de origineelste cadeautjes kunt kopen voor onder de kerstboom. Wees maar gerust dat je hier het perfecte kerstcadeau zult vinden! Sommige steden doen hun uiterste best om indruk op jou te maken. Een grote schaatsbaan of een reuzenrad zijn dan ook geen uitzonderingen meer. Laat de kerstpret over je neerdalen en `jingle bell all the way` naar een van de vele kerstparadijsjes.

Voor de nodige portie kerstmagie zit je in deze steden meer dan goed!

Duitsland is al jaren de nummer 1 in de competitie der kerstmarkten. Toppers zijn de kerstmarkten van Düsseldorf, Keulen en Oberhausen. Het is al lang geen geheim meer dat Duitsland uitblinkt in het organiseren van dit jaarlijkse kerstgebeuren. Werkelijk elke stad strijdt voor de titel van de mooiste van het land en zelfs van Europa. Daag jezelf dit jaar dan ook uit tot een kersttocht langs de Duitse steden en oordeel zelf welke de prachtigste is van allemaal.

Wie was het genie dat dit sfeervolle en vreugdevolle gebeuren op poten zette?

Zoals verwacht waren het de Duitsers die startten met deze heerlijke traditie. In 1434 vond de eerste echte kerstmarkt plaats in Dresden. Vandaag de dag mag het dan wel een groot commercieel gebeuren zijn, de kerstkraampjes gaan al een tijdje mee. Sinds de middeleeuwen is het een gebruik in Duitsland en de omliggende Duitstalige streken. Denk maar aan Oostenrijk en Zwitserland. De voorlopers van de hedendaagse markten werden gewoon gehouden in december en hadden niet specifiek kerst als thema. De kraampjes werden opgesteld rond de kerk om zo kerkgangers te lokken. Al snel begonnen de priesters te klagen want meer en meer mensen bleven buiten staan om zich te vermaken op de markt en lieten de mis links liggen. Zo ontstond het voornaamste doel van deze kersttraditie: mensen samenbrengen en hun gezelligheid bieden tijdens de koude en donkere wintermaanden.

Kerst in eigen land

Ook bij ons vind je elk jaar grote schaatsbanen, versierde kerstbomen en gezellige kerstkraampjes om het kerstgevoel ten volle te beleven.

Ook in je eigen stad kan je niet ontsnappen aan de kerstsfeer en gelukkig maar! Grootsteden als Antwerpen, Brussel en Gent lokken elk jaar tal van bezoekers met kerstliederen en de mooiste versieringen. Hasselt is een absolute aanrader voor wie houdt van jenever en in Leuven bundelen ze alle kerstmagie samen tijdens een tiendaagse kerstgebeuren. Geef elkaar nog snel een kus onder de maretak en steek dan de taalgrens over want ook in Wallonië weten ze van aanpakken! In Bergen is er amusement voor jong en oud want tal van vrijwilligers trekken een kostuum aan dat bij het thema van dat jaar hoort. Ook Charleroi transformeert in een sprookjesachtig kerstdorp in december en betovert elke bezoeker. Bekijk onze aanbiedingen voor nog meer kerstinspiratie in binnen- en buitenland!